Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

handleplan mod vold og trusler

Handleplan for Gentofte Skole, GFO og Fritidscenter ift. uhensigtsmæssig adfærd børn og unge imellem

ALLE ansatte har ansvar for ALLE børn og unge på skolen. Dvs. vi skal reagere på det, vi oplever samme dag, UANSET om vi har noget at gøre med eleven til daglig.

NUL TOLERENCE overfor vold, trusler og groft sprog.

Eksempler på uhensigtsmæssig adfærd:

  • Slå
  • Spark
  • Spyt
  • Racisme
  • Kast med stole og borde
  • Verbale trusler
  • Trusler på skrift – ex. papir, sms, billeder/film
     

Som professionelle pædagogiske medarbejdere er vi ansvarlige for at børnene interagerer hensigtsmæssigt i løbet af skoledagen. Vi er derfor altid opmærksomme på børnenes aktuelle tilstand, således at vi kan opfange signalerne og imødekomme barnets behov for understøttelse og hjælp

Nedenstående punkter følges i tilfælde af vold, trusler eller groft sprog:

Den eller de implicerede voksne, der har oplevet situationen skaber overblik over:

 

Sker episoden medens man har gårdvagt, løses konflikten der, og klasselæreren orienteres efterfølgende (klasselæreren kontakter hjemmene).
Sker episoden medens man har undervisning, løses konflikten i lektionen – læreren eller pædagogen fra naboklassen holder opsyn med klassen (man igangsætter klassen).
Løs så vidt muligt konflikten i nærmiljøet – det er mindre optrappende.

Hvem er impliceret i konflikten?

I tilfælde af udadreagerende adfærd hos barnet følges nedenstående som hovedprincip:

Skærm de børn som er i fare for uhensigtsmæssig adfærd
Undgå fastholdelse af udadreagerende barn, for at i mødekomme nedtrapning

I øvrigt gælder lovgivningens regler om nødværge, nødret og lovlig retshåndhævelse, jf. straffeloven og retsplejeloven. Legemlig afstraffelse og nedværdigende behandling er ikke tilladt. For at afværge, at en elev øver vold mod sig selv eller andre, eller ødelægger, eller beskadiger ting, kan der anvendes magt i fornødent omfang (fastholdelse).

I tilfælde hvor barnet/den unge er den voksne fysisk overlegen skal den voksne skærme sig selv så overblikket kan bevares. Ekstra hjælp skal tilkaldes.

  • Stil spørgsmål – forvent ikke svar
    Hjælp børnene med at finde sig selv igen – begge parter
    Skab mulighed for at du kan danne dig et overblik over situationen
    Hør begge parter fordomsfrit – hver for sig eller samlet

  1. Børnene skal gives mulighed for at udtrykke hvad konflikten har gjort ved dem.  Forsoning forsøges – presses ikke igennem (morgendagen benyttes til dette)

  2. Begge hjem orienteres telefonisk umiddelbart efter samtalerne (børnene orienteres naturligvis om, at der bliver ringet hjem)
    Klassen og klassens forældre orienteres
    • I mere specielle tilfælde hvor vi har mistanke eller får viden om, at en elev har været udsat for vold eller mobning, indkaldes den/de mistænkte til samtale hos en fra ledelsen.

Forældrene informeres pr. tlf. af skolens leder samme dag.

Hvem kontaktes på skolen?

AKT lærer og en fra ledelsen kontaktes, som i samarbejde med læreren tager stilling til hvilke sanktioner, der kan komme på tale. I tilfælde af at skolens ledelse ikke er til stede, kontaktes

Cathrine R. Hvis ingen fra ledelsen er i huset, og ledelsen i situationen er påkrævet, kontaktes sekretæren, der orienterer ledelsen pr. tlf.39650228

Det er ledelsen, der træffer alle konkrete afgørelser vedrørende skolens børn og unge.

Hvordan underrettes forældrene – hvem underretter?

Skolens ledelse orienterer i samarbejde med faglærer/klasselærer hjemmet om elevens adfærd og herunder hvilke sanktioner, der er sat i værk. Hjemmet kontaktes telefonisk.

Forældrene bliver efterfølgende indkaldt til møde med skolens ledelse, hvor det præciseres, at elevens udviste adfærd ikke tolereres på skolen og sanktioner mm.

Vi har en forventning til at familierne taler sammen – dvs. at de forældre, hvis barn har haft en uhensigtsmæssig adfærd kontakter forældrene til det barn det er gået ud over. Skolen hjælper gerne med at facillitere samtalen.

Klasselæreren (i skoletiden)/den ansvarlige pædagog (i fritiden) er tovholder og sørger for at give klassens øvrige lærere/pædagoger og børn besked om ovenstående.

Hvis elever overtræder ordensreglerne og almindelige normer for god opførsel, vil der iværksættes foranstaltninger. De øvre rammer for foranstaltninger sættes af ”Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen, det vil sige at bekendtgørelsen angiver, hvilke foranstaltninger skolen kan iværksætte indenfor lovens rammer og altså samtidigt, hvilke skolen ikke kan iværksætte.

Bekendtgørelsen åbner desuden mulighed for følgende foranstaltninger ved alvorligere og gentagne overtrædelser:

 

 

En elev kan overføres til anden undervisning på skolen i enkelte timer eller resten af dagen.
Eftersidning i op til en time.
Udelukkelse fra undervisningen i op til 1 uge.
Overflytning til en parallelklasse ved samme undervisningssted under samme skole.
Overflytning til en klasse på tilsvarende klassetrin ved en anden skole i kommunen.

Gentofte Skole kan i tilfælde med uhensigtsmæssig adfærd vælge at sende en underretning til forvaltningen.